8 April 2013

Home » » Tutup Aurat Bukan Penghalang - Jangan Jadikan Alasan

Tutup Aurat Bukan Penghalang - Jangan Jadikan Alasan

Cik Admin | Monday, April 08, 2013 | 0Comments |
Photobucket 

Tutup Aurat Bukan Penghalang - Jangan Jadikan Alasan

Siapa cakap muslimah tak boleh bersukan?;Islam tidak melarang wanita dari bersukan dan melakukan aktiviti riadah.

Wanita bertudung masih boleh melakukan banyak pergerakan atau aktiviti selagi tidak melanggar syariat agama. Rasulullah s.a.w. sendiri pernah berlumba lari dengan isterinya Saidatina Aisyah r.a.
Di dalam sebuah hadis Aishah pernah menceritakan yang bermaksud : “Dia bersama Rasulullah saw di dalam satu perjalanan lalu Rasulullah saw berlumba dengan Aishah maka Aishah mendahului Rasulullah dan mengalahkan Baginda. Maka tatakala Aishah naik gemuk sedikit badannya di waktu itu Rasulullah saw mengalahkan Aishah pula di dalam perlumbaan itu. Maka bersabdalah Rasulullah saw : Ini adalah balasan dari yang lalu “. -Riwayat Ahmad dan Abu Daud
Dan siapa cakap kalau nak bersukan atau beriadah kena buka aurat, kena pakai spender, kena telanjang? Gambar di bawah adalah buktinya...


Siapa cakap sukan ekuestrian kena pakai seluar ketat?

Ruqaya al-Ghasara tak perlu pakai spender sewaktu berlumba lari untuk meraih pingat emas di sukan Asia.  

Tinju..
angkat berat? seriously?
wushu.. (psssttt.. comey..)
main basketball pakai jubah.. apa ada hal..
main bola sepak.. tak jadi masalah..
ragbi! ok je..
tak pakai bikini pun masih boleh berenang..
tak pakai skirt pun boleh buat tarian ballet..
lawan pedang..

tahik kwando.. (tae kwan do)

Ini paling awesome! ninja muslimah..

err.. ni bersukan ke? tapi still hebat! berperang !...

\
\


 
*Gambar-gambar disedut melalui google images. Ada banyak lagi... Boleh cari sendiri..


Dah nampak? Tiada sebab dan alasan untuk tidak menutup aurat. Aurat itu hak Allah, bukan hak manusia. Siapa kita untuk kata 'belum bersedia' atau 'belum sampai seru' sedangkan arahan tu datang daripada ALLAH. Sudah-sudahlah memberi alasan tipikal tu.

SZ : Lelaki pun sama.. Malu la sikit.. Perempuan pun boleh tutup aurat ketika bersukan walaupun aurat diorang lebih berat daripada kita..


Syukran jiddan.Sila tekan like dan send jika suka entri ini ..^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Design By Saidatul Qifayah | For ! MSH PRODUCTIONS 2013-2014 ©| Resolution: 1366 x 768px | Best View: Google Chrome