7 April 2013

Home » » Tutorial : Cara Pasang Alexa Dalam Blog Versi Baru

Tutorial : Cara Pasang Alexa Dalam Blog Versi Baru

Cik Admin | Sunday, April 07, 2013 | 0Comments |
 
Photobucket 
 
 Korang perasan tak Zana dah pasang button Alexa dalam blog??Ceh ceh ceh..^_^*muka malu*
Fungsi Alexa.com? 
 
Cara kita nak tahu ranking blog kita yang ke berapa di dalam dunia dan di Malaysia.

Sapa yang belum letak, meh kita letak. Mostly blogger letak tau Alexa.com.

1. Klik sini -->> http://www.alexa.com/


2. Masukkan link blog anda dan tekan ENTER .


3. Tekan search dan  just tekan Get details.


4. Dalam details tu anda akan dapat tengok ranking blog anda di global/dunia dan ranking dalam Malaysia.
So lepas tu just tekan Claim you site.


5. Lepas tu tekan  SIGN UP FREE. Sign Up boleh via facebook. Untuk memudahkan, Log in with Facebook.

6. Then ada dua option cara nak letak Alexa.com ke dalam blog. Upload a file to your blog and the second option is copy the code ID to HTML. 

Benda ni memeningkan tau, so Zana bagi sedia code, so just copy and paste, edit and masukkan kedalam gadjet HTML.

<center><a href="http://www.alexa.com/siteinfo/monologseoranghamba.com"><script type="text/javascript" language="javascript" src="http://xslt.alexa.com/site_stats/js/s/a?url=monologseoranghamba.com"></script></a></center>

copy code yang Zana sedia kat atas, then paste ke ruangan HTML anda.
tukar yang kaler merah tu ke link blog anda :)

Selamat Mencuba ^_____^

 


Syukran jiddan.Sila tekan like dan send jika suka entri ini ..^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Design By Saidatul Qifayah | For ! MSH PRODUCTIONS 2013-2014 ©| Resolution: 1366 x 768px | Best View: Google Chrome