12 May 2012

Home » » Tutorial 45 Buang Ruang Kosong di bawah Komen.

Tutorial 45 Buang Ruang Kosong di bawah Komen.

Cik Admin | Saturday, May 12, 2012 | 0Comments |
Photobucket

Langkah-langkahnya adalah :

1. Sign in blogger >
Design > Edit HTML > Expand Widget Templates

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!

<a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
3. Korang akan jumpa code yang macam ni :

<a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
      <iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='410' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' style='display: none' width='100%'/>
    <b:else/>
      <h4 id='comment-post-message'><data:postCommentMsg/></h4>
      <p><data:blogCommentMessage/></p>
      <data:blogTeamBlogMessage/>
      <a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
      <iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='410' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' width='100%'/>
    </b:if>
 4. Bila korang dah cari code di atas ( step nombor 2 ) kemungkinan code di bawahnya, seperti gambar di atas berlainan mengikut jenis-jenis template tapi korang cuma ubah height 410 kepada height 250 sahaja untuk mengurangkan ruang kosong di bawah komen. Contohnya macam ini :

<a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
      <iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='250' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' style='display: none' width='100%'/>
    <b:else/>
      <h4 id='comment-post-message'><data:postCommentMsg/></h4>
      <p><data:blogCommentMessage/></p>
      <data:blogTeamBlogMessage/>
      <a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
      <iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='250' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' width='100%'/>
    </b:if>
5. Height 250 adalah paling ideal sekali, kalau nak lebih atau kurang, ubahlah ikut citarasa korang.

6. Kalau dah puas hati sila PREVIEW, kalau tak ada sebarang masalah. SAVE je.



Syukran jiddan.Sila tekan like dan send jika suka entri ini ..^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Design By Saidatul Qifayah | For ! MSH PRODUCTIONS 2013-2014 ©| Resolution: 1366 x 768px | Best View: Google Chrome